• Чт. Жов 6th, 2022

Незалежна Служба Новин

Оперативно про головне

Безсмертно-корупційна Закарпатська митниця. Епілог

Сер 5, 2022

Закарпатськими митниками було завдано нищівного удару по і так відсутньому іміджу та знищеній репутації Державної митної служби України.

Нового поштовху до контрабандної популярності митниці додав Сабадош Іван Іванович, начальник митного поста (Лужанка) Закарпатської митниці, спільно із своїми корумпованими митними поплічниками, вчинивши дії, що чітко шкодять авторитету держави Україна та державної служби.

Ми у своїх минулих статтях писали про цього одіозного закарпатського митника, звертали увагу керівництва Держмитслужби, Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики ВРУ і Мінфіну на прогалини і ризики, пропонували не допускати його до керівництва митними підрозділами. Але …

Нова і завершальна частина цієї корупційно-митної епопеї могла вийти раніше, але наша редакція вирішила ретельно перевірити усі факти і проаналізувати всі докази отримані від джерел від правоохоронців, митниці, столичних і закарпатських регіональних ЗМІ тощо.

Як відомо, із 12.07.2022 року Безсмертний Ігор Іванович вже не виконує обов’язки начальника Закарпатської митниці, а із 20.07.2022 року Гринчишин Сергій Дмитрович не виконує обов’язки заступника начальника Закарпатської митниці. Розголос їх корупційних оборудок просто не дав їм шансів втриматися на посадах. Це стало очевидним одразу після випадку із незаконним ввезенням на митну територію України через Закарпатську митницю величезної партії телефонів «IPhone» і техніки марки «Apple» на загальну суму 2,4 мільйонів дол. США. Однак це все вирвані сегменти картини. У своїй повноті, якщо її розглянути всецільно, вона відображає абсолютно злочинну, корупційну, не контрольовану ситуацію в митній вертикалі Закарпаття.

Так ось, ввечері, 30 червня 2022 року наша редакція отримала інформацію від Управління внутрішньої безпеки Державної прикордонної служби України про те, що 30.06.2022 року о 18 год. 43 хв. з пункту пропуску «Лужанка-Берегшурань» митного поста (Лужанка) Закарпатської митниці виїхав мікроавтобус марки MERCEDES-BENZ SPRINTER, білого кольору, з номерами CE3568BO, який був вщент заповнений величезною не задекларованою партією телефонів «IPhone» і техніки марки «Apple».

Відповідно до інформації отриманої від Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України, після того, як 30.06.2022 о 18 год. 43 хв. мікроавтобус з номерами CE3568BO безперешкодно виїхав з пункту пропуску «Лужанка-Берегшурань», по смузі руху “зелений коридор”, без фактичного проходження будь-яких видів контролю, відразу увагу співробітників Берегівського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області привернула знервована поведінка водія, який помітивши правоохоронців різко звернув на АЗС, після чого наряд поліції під’їхав до авто з метою перевірки дивної поведінки водія.

Здійснюючи перевірочні заходи, відео фіксацію, опитування і візуальний огляд мікроавтобусу, співробітники Берегівського РВП ГУНП в Закарпатській області виявили велику кількість телефонів «IPhone» і різноманітну техніку марки «Apple», походження якої водій пояснити не міг. Повідомив лише те, що тільки що приїхав з Угорщини і перетнув митний пост (Лужанка) Закарпатської митниці. За кермом перебував 53-річний чоловік.

Була викликана слідчо-оперативна група нацполіції та проведено огляд місця події.

Правоохоронці відразу помітили, що автомобіль було опломбовано Національним податковим та митним управлінням Угорщини. Проте ніяких документів, які б підтверджували оформлення та сплату митного збору в Україні, у водія не було. Декларування речей не проводилося.

Працівники правоохоронних органів були просто вражені кількістю виявленого товару, походження якого водій пояснити так і не зміг.

У салоні мікроавтобуса знаходилося понад 2 800 одиниць дорогої техніки – мобільні телефони, планшети, годинники тощо.

При цьому встановлено, що задекларована на угорській стороні вартість товару склала понад 2,4 млн дол США.

Поліцейські вилучили весь нерозмитнений товар і 6 липня, Берегівським районним судом було накладено арешт на вказане майно.

Окрім цього, вилучено й транспортний засіб, яким здійснювалося транспортування товару. Подальше досудове розслідування здійснюють слідчі Берегівського РВП ГУНП в Закарпатській області.

За даним фактом, за процесуального керівництва Берегівської окружної прокуратури, в поліції відкрито кримінальні провадження за ч. 2 ст. 212 та ч. 3 ст. 358 Кримінального кодексу України (Ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), вчинених за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у великих розмірах та підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання таких підробок).

Водночас розслідується можливе зловживання службовим становищем працівниками Закарпатської митниці, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України).

Департамент внутрішньої безпеки Національної поліції України повідомив редакцію, що поліцейські відразу провели ряд обшуків у пункті пропуску «Лужанка-Берегшурань», через який заїхав мікроавтобус з товаром.

Відтак, 01.07.2022 року, вночі, на митному пості (Лужанка) Закарпатської митниці, з 00 год 05 хв. до 01 год 35хв., у рамках кримінального провадження № 12022071060000240 від 30.06.2022 року, було проведено слідчі дії (обшук) за участі: заступників начальника Берегівського РВП ГУНП в Закарпатській області Мікша Я.І., Кондряц В., прокурора Берегівської окружної прокуратури Дімітрова М.К., працівників митниці, співробітників ДПСУ, понятих.

Обшук проводився представниками правоохоронних органів у модулі митного оформлення, розташованого у напрямку «в’їзд в Україну».

Було також проведено фотографування інформації, яка містилась у базі даних митниці щодо пропуску на митну територію України мікроавтобусу марки MERCEDES-BENZ SPRINTER, білого кольору, з номерами CE3568BO, а також вилучено контрольний талон на транспортний засіб.

Вилучено документи, які підтверджують, що автомобіль перетнув державний кордон, та іншу документацію, яку досліджуватимуть експерти.

Було складено Протоколу обшуку від 01.07.2022.

Отримані нашою редакцією дані від Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України і Управління внутрішньої та власної безпеки Державної прикордонної служби України свідчать про те, що після того, як 01.07.22 інформація про цей випадок почала набувати широкого резонансу в правоохоронних, митних та контрабандних колах області, а дані про цей факт відразу проникли у ЗМІ, в.о. начальника Закарпатської митниці Безсмертний І.І. порадившись із в.о. заступника начальника Закарпатської митниці Гринчишиним С.Д., начальником ВМО № 5 митного поста (Тиса) Закарпатської митниці Созанським С.А., керівником відділу внутрішньої безпеки Закарпатської митниці Пожо М.С. і начальником митного поста (Лужанка) Закарпатської митниці Сабадошем І.І. вирішили не розповсюджувати відомості про згадану контрабанду та не доповідати про неї у повному обсязі в.о. Голови ДМСУ Демченку В.В., заступникам Голови Держмитслужби Шуцькому О.Г. і Черкасському Р.А., почали всіляко приховувати цей інцидент від начальника Управління внутрішньої безпеки Державної митної служби України Малюги Володимира, чим самим ввели усіх в оману.

За інформацією наших джерел серед правоохоронців, працівники Закарпатської митниці, власники товару, зловмисники одразу почали тиснути на співробітників Берегівського РВП ГУНП в Закарпатській області, аби приховати злочин. Однак усі зусилля виявилися марними. Навіть почали надходити на адресу начальника Берегівського РВП ГУНП в Закарпатській Варги Михайла Михайловича пропозиції від Сабадоша І.І. щодо отримання хабаря у сумі 400 тис. дол. США за вирішення даного питання.

Про даний тиск, пропозицію хабаря і погрози, 01.07.22 – 02.07.22 Варга М.М. повідомив свого керівника. Проте, начальник Головного управління Національної поліції в Закарпатській області Колесник Ярослав Васильович чітко орієнтований на вертикаль Офісу Президента України, в обличчі Голови Закарпатської обласної державної адміністрації Микити Віктора Федоровича.

Саме тому, відчуваючи повну підтримку, Колесник Я.В. і Варга М.М. спокійно реалізували оперативні матеріали, зробивши топовий показник щодо боротьби з організованою злочинністю і контрабандою в області.

Як повідомляють джерела із Закарпатської обласної прокуратури, Голова Закарпатська ОДА Микита В.Ф. одразу дав доручення встановити та затримати усіх причетних посадових осіб, що було виконано негайно. Враховуючи багаторічний досвід роботи Микити В.Ф. у СБУ, зокрема боротьби з хабарниками на Закарпатській митниці та масив джерел в їхньому оточенні, які залишилися з часів роботи в підрозділі «К», дана вказівка була логічною.

Відтак, довго замовчувати даний факт контрабандистам було не можливо.

Із 30.06.22 по 02.07.22 відомості про цей випадок опрацьовувалися, і вже 03.07.22, вранці, була перша велика публікація у ЗМІ, яку фігуранти намагалися всіляко приховати. Першим хто опублікував інформацію був сайт www.0312.ua.

Новина перебувала на даному ресурсі всього декілька годин. І як повідомляють правоохоронці, Сабадош І.І. та Безсмертний І.І., Гринчишин С.Д., Созанський С.А., Пожо М.С. вжили усіх можливих заходів для видалення цієї публікації із сайту новин. Зрозуміло, що це коштувало не малих грошей.

Незважаючи на шалений супротив, нам все-таки вдалося добути оригінал публікації, з якої почався ефект доміно від зростаючого масштабу резонансу.

Станом на сьогодні цієї публікації немає на сайті. Якщо ви захочете зайти за посиланням, то ви побачите ось такий допис:

03.07.22, вдень, після прочитаного матеріалу і усвідомлення того, що уже неможливо приховати факт ввезення на митну територію України через пункту пропуску «Лужанка-Берегшурань» митного поста (Лужанка) Закарпатської митниці величезної партії телефонів «IPhone» і техніки марки «Apple» на загальну суму 2,4 мільйонів дол. США, які переміщувалися у мікроавтобусі марки MERCEDES-BENZ SPRINTER, з номерами CE3568BO, фігуранти просто оніміли, і згодом Сабадош І.І. та Безсмертний І.І., Гринчишин С.Д., Созанський С.А., Пожо М.С. приймають рішення цинічно брехати всім далі.

Ввечері, 03.07.2022 на facebook сторінці користувача «Павло Верещагин» з’являється пост, який підтвердив факт ввезення зазначених товарів.

Вранці, 04.07.2022 року, згідно з інформацією яка надійшла від Управління внутрішньої безпеки Державної митної служби України випливає, що начальник митного поста (Лужанка) Закарпатської митниці Сабадош І.І. усвідомивши, що брехати правоохоронцям і керівництву Держмитслужби далі немає сенсу, вирішив втекти у відпустку.

04.07.2022 року також на телеграм-каналі «Держмитслужба» з’являється пост, який детально, з світлинами підтверджував факт контрабанди.

Подія набула величезного резонансу і розголосу.

Зазначені вище публікації опиралися на інформаційні повідомлення, які викладені на усіх шпальтах, а також відомостях компрометуючого характеру щодо працівників Закарпатської митниці, які були публічно опубліковані на офіційних сайтах правоохоронних органів України, а саме: Берегівського РВП ГУНП в Закарпатській області, Закарпатської обласної прокуратури, ГУНП в Закарпатській області тощо.

Майже одразу кілька не пов’язаних між собою джерел з правоохоронних органів підтвердили нам факт ознайомлення керівника Офісу Генерального прокурора і Міністра внутрішніх справ України з даною інформацією.

Джерела з органів прокуратури і Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України підтвердили нам те, що ситуація з незаконним ввезенням на митну територію України через пункту пропуску «Лужанка-Берегшурань» величезної партії телефонів «IPhone» і техніки марки «Apple» на загальну суму 2,4 мільйонів дол. США, які переміщувалися у мікроавтобусі марки MERCEDES-BENZ SPRINTER, з номерами CE3568BO потрапила на особистий контроль Симоненка О.Ю. та Монастирського Д.А.

Співробітниками Управління внутрішньої безпеки Державної митної служби України і Управління внутрішньої та власної безпеки Державної прикордонної служби України, спільно з Департаментом внутрішньої безпеки Національної поліції України, опираючись на відомості з баз даних ДМСУ та свою оперативну інформацію з’ясували, що 30.06.2022 року о 18 год. 33 хв. на ділянку «в’їзд в Україну», по смузі руху «зелений коридор», пункту пропуску «Лужанка-Берегшурань», заїхав мікроавтобус марки MERCEDES-BENZ SPRINTER, з номерами CE3568BO, який був вщент заповнений величезною не задекларованою партією телефонів «IPhone» і техніки марки «Apple».

Провівши усі відповідні види митного контролю, усного опитування, візуального огляду мікроавтобус марки з номерами CE3568BO, працівники митного поста (Лужанка) Закарпатської митниці, після погоджень з кураторами, керівником зміни і митного поста, без складання протоколу про порушення митних правил, без оформлення картки відмови у пропуску, без складання акту огляду авто, та без докору сумління прийняли рішення про митне оформлення та пропуск мікроавтобусу на митну територію України.

30.06.2022 року о 18 год. 43 хв. мікроавтобус марки MERCEDES-BENZ SPRINTER, білого кольору, з номерами України CE3568BO виїхав із пункту пропуску «Лужанка-Берегшурань», та через деякий проміжок часу був зупинений співробітниками Берегівського РВП ГУНП в Закарпатській області.

Правоохоронні органи повідомили нашу редакцію, що на глобальному рівні перетин кордону даного мікроавтобусу контролював начальник митного поста (Лужанка) Закарпатської митниці Сабадош Іван Іванович. На локальному рівні, безпосередньо на митному посту (Лужанка) Закарпатської митниці, перетин вищезазначеним мікроавтобусом пункту пропуску «Лужанка-Берегшурань» контролював заступник начальника митного поста – начальник відділу митного оформлення № 2 митного поста (Лужанка) Закарпатської митниці Богуш Юлій Юлійович.

Митне оформлення мікроавтобусу марки MERCEDES-BENZ SPRINTER, з номерами України CE3568BO здійснював головний державний інспектор відділу митного оформлення № 2 митного поста (Лужанка) Закарпатської митниці Дутко Олександр Маріанович.

Заходи щодо боротьби з контрабандою стосовно даного мікроавтобусу, в пункті пропуску здійснював старший державний інспектор оперативного відділу № 1 управління боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Закарпатської митниці Штефаняк Василь Васильович.

За дивним збігом обставин, але відеозаписів перетину митного кордону України вищезазначеним мікроавтобусом, в Закарпатській митниці немає.

У справах митного поста навіть відсутня копія контрольного талону.

Але у правоохоронних органів України, на щастя все це є.

Правоохоронні органи з’ясували, що це була 9-та поставка в Україну даного вантажу і 28-й перетин даним авто митного кордону.

За результатами опрацювання центральним апаратом ДМСУ вищезазначеної інформації, нововиявлених обставин, з метою звільнення, керівництвом Держмитслужби, негайно було ініційовано відкриття дисциплінарного провадження стосовно начальник митного поста (Лужанка) Закарпатської митниці Сабадош І.І., з відповідним відстороненням.

Відповідно до наказів Закарпатської митниці, з метою звільнення, керівником митниці стосовно заступника начальника митного поста – начальника відділу митного оформлення № 2 митного поста (Лужанка) Закарпатської митниці Богуша Ю.Ю., головного державного інспектора відділу митного оформлення № 2 митного поста (Лужанка) Закарпатської митниці Дутка О.М., старшого державного інспектора оперативного відділу № 1 управління боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Закарпатської митниці Штефаняка В.В. також були відкриті дисциплінарні провадження.

Згодом, відповідно до інформації від Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України, 14.07.2022 року на митному посту (Лужанка) Закарпатської митниці, на виконання Ухвали слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Логойди І.В. від 13.07.2022 року, за клопотанням слідчого Шостого слідчого відділу Територіального управління ДБР, розташованого у місті Львові Канюка Н.В. про проведення обшуку в рамках кримінального провадження №42022072060000020, відомості про яке 04.07.2022 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, слідчим Шостого слідчого відділу (з дислокацією у м.Ужгороді) Територіального управління ДБР, розташованого у місті Львові Канюкою Н.В., 14.07.2022 року у період з 12 год. 10 хв. до 15 год. 59 хв. було проведено обшук.

За результатами обшуку було складено протокол обшуку з описом речей та документів, які було вилучено в ході обшуку.

За інформацією від Управління внутрішньої безпеки Державної митної служби України, обшуки 14.07.2022 року також проводилися у помешканнях Сабадоша І.І. та Богуша Ю.Ю.

Як повідомляють правоохоронці, то усі фігуранти, як один промовляли, що до ганебного незаконного переміщення на митну територію України через Закарпатську митницю величезної партії телефонів «IPhone» і техніки марки «Apple» на загальну суму 2,4 мільйонів дол. США, також мають безпосереднє відношення Безсмертний І.І., Гринчишин С.Д., Созанський С.А., Пожо М.С.

Сабадош І.І. підчас обшуку і розмови з поліцією запевняв, що керівництво ДМСУ далеке від реального стану справ, нікому нічого не зробить і взагалі нічого не розуміє.

В цей період з’явилися навіть меми з цитатами Сабадоша І.І., які набули популярності серед широких мас закарпатського митного братства.

У цей самий час, правоохоронні органи України почали проводити спеціальні активні заходи по з’ясуванню, виявленню, а також документуванню причетності до даної ситуації з контрабандою товарів громадян України, які за оперативними даними були власниками цієї партії телефонів «IPhone» і техніки марки «Apple» на загальну суму 2,4 мільйонів дол. США.

Як з’ясували оперативники, власником товару був громадянин України Феделещак Михайло Васильович, який добре відомий у контрабандних колах.

В подальшому, за отриманою інформацією встановлено, що прокурором Берегівської окружної прокуратури в ході процесуального керівництва досудовим розслідуванням та вивченням матеріалів кримінального провадження № 12022071060000240 від 30.06.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 212, ч. 3 ст. 358 КК України з’ясовано, що начальник митного поста (Лужанка) Закарпатської митниці Сабадош І.І., діючи за попередньою змовою із заступником начальника митного поста – начальником відділу митного оформлення № 2 митного поста (Лужанка) Закарпатської митниці Богуш Ю.Ю., головним державним інспектором відділу митного оформлення № 2 митного поста (Лужанка) Закарпатської митниці Дутко О.М. і старшим державним інспектором оперативного відділу № 1 управління боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Закарпатської митниці Штефаняк В.В., громадянами України Феделещак Михайло Васильович і Свиридюк Сергій Володимирович, умисно організував протиправну схему одержання неправомірної вигоди для себе та інших осіб, використовуючи свою владу та службове становище, з корисливих мотивів, у встановлений час, місце і спосіб, всупереч інтересам Державної митної служби України, що завдало шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам у формі не надходження до державного бюджету України митних платежів на суму 17 000 000 грн., а також вчинив дії, що шкодять авторитету державної служби, порушив Закон України «Про державну службу» і Кримінальний кодекс України, продемонстрував абсолютну неспроможність та нездатність належної організації роботи митного поста.

Разом з цим, правоохоронні органи володіють всіма доказами які свідчать про те, що Сабадош І.І., Богуш Ю.Ю., Дутко О.М., Штефаняк В.В., особи Феделещак М.В. і Свиридюк С.В, свою протиправну діяльність конспірували, приховували від оточення, спілкувалися із використанням спеціальних жестів та умовностей, а також свої протиправні дії пов’язані з переміщенням через митний пост (Лужанка) Закарпатської митниці товарів, предметів та речей, без сплати належних митних платежів, вищевказані особи планували та обговорювали їх результати у готелі-ресторані «Європа», за адресою: вул. Верховинська, 3, м. Ужгород, який належить Феделещаку М.В.

Неодноразово співробітники Національної поліції України фіксували перебування у готелі-ресторані «Європа» екс-правоохоронця і одіозного схемника-податківця, а станом на сьогодні керівника відділу внутрішньої безпеки Закарпатської митниці Пожо М.С. разом із Феделещаком М.В. Зустрічі носили як приватний так і робочий (службовий) характер. Аналізуючи системність відвідин Пожо М.С. громадських місць відпочинку, в яких за дивним збігом обставин знаходився Феделещак М.В., оперативники дійшли до висновку, що зазначені вище суб’єкти перебувають у давніх, теплих, приятельських відносинах.

Пожо М.С., який мав би боротися із впливом на Закарпатську митницю таких контраверсійних осіб як Феделещак М.В., запобігати його корупційним домовленостям з митниками, протидіяти його злочинній діяльності, фактично без діяв, та навпаки сприяв йому в контрабанді, зокрема переміщенні через митний кордон України телефонів «IPhone» на суму 2,4 міл. дол. США, курував його протиправну діяльність перебуваючи на керівній посаді у відділу внутрішньої безпеки Закарпатської митниці.

Довідково: до роботи в митниці Пожо М.С. працював на різних посадах в МВС, ДФС, ДПС України.

Враховуючи специфіку механізму скоєння зазначеного вище кримінального правопорушення, а також те, що Пожо М.С. є обізнаним з формами і методами роботи правоохоронних і слідчих органів України, ознайомленим із наявними у них силами і засобами, він, спільно з Феделещаком М.В. вживали заходи щодо маскування своєї протиправної діяльності, яка спеціалізується на незаконному переміщенні через митний кордон України товарів, валютних цінностей, дорогоцінних речей тощо.

Оперативники правоохоронних структур також мають дані, які свідчать про неодноразове перебування у готелі-ресторані «Європа» Созанського С.А. разом із Феделещаком М.В. Зустрічі носили як приватний (різні святкування, дні народження, сімейні ювілеї) так і робочий (службовий) характер.

За інформацією Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України, громадянин України Феделещак М.В. перебуває у давніх і тісних приятельських стосунках із начальником ВМО № 5 митного поста (Тиса) Закарпатської митниці, членом Дисциплінарної комісії з розгляду дисциплінарних справ митниці Созанським С.А., який станом на 30.06.2022 року мав величезний вплив на в.о. начальника Закарпатської митниці Безсмертного І.І., щоденно знаходився у його кабінеті, здійснював повний контроль діяльності останнього, був корупційним посланцем і перемовником начальника митниці, модератором злочинних схем на митниці, від імені начальника роздавав незаконні вказівки працівникам митниці, зокрема щодо не проведення митних оглядів вмісту транспортних засобів, а відтак сприяв контрабандній діяльності Феделещак М.В., зокрема незаконному переміщені через кордон України телефонів «IPhone» і техніки марки «Apple» на суму 2,4 міл. дол. США, з метою одержання неправомірної вигоди.

Маючи особливе становище в структурі, під час керування митницею Безсмерним І.І. та Гринчишиним С.Д., не відмовивши у корупційній пропозиції останніх двох, керівник відділу внутрішньої безпеки Закарпатської митниці Пожо М.С. і начальник ВМО № 5 митного поста (Тиса) Закарпатської митниці, член Дисциплінарної комісії митниці Созанський С.А. організовували виконання Сабадошем І.І. та Богушем Ю.Ю. злочинних дій і наказів Безсмертного І.І., здійснювали тиск на митників і загальне керівництво їхніми діями, а також доводили до Дутка О.М. і Штефанюка В.В. кінцеву корупційну задачу та контролювали хід її виконання, водночас організовуючи приховування протиправної діяльності пов’язаної з переміщенням через пункт пропуску «Лужанка-Берегшурань» телефонів «IPhone» і техніки «Apple».

Наявні відомотсі дають змогу зробити опосередковані висновки, що усі дії зазначених вище посадових осіб Закарпатської митниці та громадян України Феделещак М.В. і Свиридюк С.В. були об’єднані спільним злочинним умислом, мали ознаки узгодженості та спрямовувалися до кінцевого результату у вигляді швидкого збагачення в особливо великих розмірах.

Насамкінець, за інформацією негласного джерела з лам Управлінням внутрішньої безпеки Державної митної служби України, Безсмертного І.І. та Гринчишина С.Д. вже немає на теренах митниці, організоване злочинне угрупування зупинило свою діяльність після приходу нового в.о. начальника Закарпатської митниці Пасюка Сергія Вікторовича. Але Созанський С.А. наразі обрав тактику відмежування себе від усіх фігурантів та імітації, що нічого не було. Також фіксуються спроби проникнення у службове коло спілкування нового керівника. Але все марно. У свою чергу, в.о. начальника Закарпатської митниці Пасюк С.В. вже проінформований про злочинні таланти, авантюризм та корупційні здібності Созанського С.А.

Усвідомивши все, водночас перебуваючи у шоці та поганому психо-емоційному стані, Созанський С.А. накивав п’ятами і втік у відпустку.

В доповнення до всього цього, він ще є діючим членом Дисциплінарної комісії з розгляду дисциплінарних справ Закарпатської митниці, який своєю присутністю кидає корупційну тінь на її об’єктивність, законність, прийняті рішення і паплюжить саму суть її існування.

Оперативні дані також свідчать про те, що досягши вершин суспільного дна і опинившись на узбіччі митниці, переживаючи всім серцем за своє становище та займану посаду, Пожо М.С. вирішив також залягти на мілину та втекти у відпустку.

Нашій редакції відомо від джерел у ДМСУ, що ці примітивні кроки двох корупційних та одіозних посадовців митниці матимуть належну оцінку.

Сабадош І.І. вирішив продемонструвати свої керівні уміння і втік у відпустку, під час якої сильно захворів і пішов на лікарняний. Але як повідомляють працівники патрульної поліції це йому не заважає щоденно їздити по місту в справах і відвідувати ресторани.

Богуш Ю.Ю., Дутко О.М. і Штефаняк В.В. також перебувають у відпустках та лікарняних.

Поряд з цим, Феделещак М.В., власник славнозвісної партії телефонів «IPhone» і техніки марки «Apple» на загальну суму 2,4 мільйонів дол. США намагається через столичних функціонерів у державних структурах вирішити питання щодо повернення йому цього дорого вартісного вантажу.

Вищезазначена інформація повністю підтверджується Управлінням внутрішньої безпеки Державної митної служби України, Департаментом внутрішньої безпеки Національної поліції України, Управлінням внутрішньої та власної безпеки Державної прикордонної служби України, а також Управління внутрішнього контролю Державного бюро розслідувань.

Ми отримали і позитивні сигнали щодо ретельного опрацювання всього цього масиву інформації керівництвом Держмитслужби.

На останок хочемо наголосити, що корупційні та злочинні дії Сабадоша І.І., Богуша Ю.Ю., Дутка О.М., Штефаняка В.В., сприяння контрабандній діяльності цілому ряду осіб, зокрема незаконному переміщені через кордон України телефонів «IPhone» і техніки марки «Apple» на суму 2,4 міл. дол. США, з метою одержання неправомірної вигоди, в сукупності чітко свідчать про невиконання та неналежне виконання посадових обов’язків, актів органів державної влади, наказів (розпоряджень) та доручень керівників, допуск вчинків, несумісних із статусом державного службовця та дій, що шкодять авторитету державної служби, порушення Присяги державного службовця, перевищення службових повноважень, використання повноважень в особистих (приватних) інтересах та в неправомірних особистих інтересах інших осіб, прийняття державним службовцем необґрунтованого рішення, що суперечить закону, тотальне порушення норм Закону України «Про державну службу», пунктів посадових інструкцій і положень про підрозділи, абсолютне недотримання контракту про проходження державної служби, а також вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубого нехтування своїми функціональних обов’язками.

Поряд з цим, у діях зазначених вище посадових осіб митниці є чіткі ознаки зловживання владою та службовим становищем.

Тому, абсолютно законним є те, що до Сабадоша І.І., Богуша Ю.Ю., Дутка О.М., Штефаняка В.В. має бути застосоване дисциплінарне стягнення у виді звільнення з посади державної служби.

Злочинні та корупційні дії Пожо М.С. і Созанського С.А., сприяння контрабандній діяльності Феделещаку М.В., зокрема незаконному переміщені через митний кордон телефонів «IPhone» і техніки марки «Apple» на суму 2,4 міл. дол. США, з метою одержання неправомірної вигоди, в цілому чітко свідчать про порушення Присяги державного службовця, невиконання та неналежне виконання посадових обов’язків, перевищення службових повноважень, використання повноважень в особистих (приватних) інтересах та в неправомірних особистих інтересах інших осіб, порушення Закону України «Про державну службу», а також наявна їхня абсолютна невідповідність займаним посадам.

Також, у діях згаданих працівників митниці є чіткі ознаки зловживання владою та службовим становищем. Відтак, Пожо М.С. та Созанський С.А. мають бути звільнені з посад державної служби.

Беручи до уваги усе зазначене вище, стає цілковито зрозуміло, що Безсмерний І.І. та Гринчишин С.Д. повинні бути також звільнені з державної служби, а їхнє перебування у лавах митних органів припинено назавжди.

Відтак, ми сподіваємося, що в.о. начальника Закарпатської митниці Пасюк Сергій Вікторович та його команда продемонструють належний рівень компетентності та зможуть довести цю справу до логічного завершення.

Підсумовуючи хочемо зазначити, що після вивчення нами усіх отриманих документів, опрацювання всіх даних, ми приходимо до наступних висновків:

1) по-перше, є підстави ЗАСТОСУВАТИ дисциплінарне стягнення, а також ПРИПИНИТИ державну службу та ЗВІЛЬНИТИ Сабадоша І.І., Богуша Ю.Ю., Дутка О.М. і Штефаняка В.В. з митних органів України, у зв’язку із встановленням невідповідності займаній посаді, припинивши дію контракту про проходження державної служби;

2) по-друге, є законні підстави ПРИПИНИТИ державну службу та ЗВІЛЬНИТИ Пожо М.С. і Созанського С.А. з митних органів, у зв’язку із встановленням невідповідності займаній посаді, а також грубим нехтуванням своїми функціональних обов’язками;

3) по-третє, Державне бюро розслідувань зобов’язане ВЗЯТИ В РОБОТУ зазначену вище інформацію і РОЗСЛІДУВАТИ факти зловживання владою і службовим становищем з боку посадових осіб Закарпатської митниці;

4) по-четверте, Бюро економічної безпеки України вимушене фахово ОПРАЦЮВАТИ вищезазначені відомості та РОЗСЛІДУВАТИ факт ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), вчинене громадянами України Феделещак Михайло Васильович і Свиридюк Сергій Володимирович.

5) по-п’яте, є чіткі підстави для ПОРУШЕННЯ дисциплінарного провадження стосовно Безсмерного І.І. та Гринчишина С.Д., з метою визначення ступеня вини, характеру і тяжкості вчиненого дисциплінарного проступку, із ВІДСТОРОНЕННЯМ останніх, де б вони наразі не працювали.

P.S.: Наполегливо не рекомендуємо і хочемо попередити відповідні підрозділи митних інформаційних технологій Закарпатської митниці та ДМСУ про те, що не варто навіть за велику неправомірну вигоду намагатися врятувати колег-корупціонерів шляхом внесення будь яких змін до профілів, розділів, підрозділів, функціональних модулів АСМО «Інспектор», модифікуючи або редагуючи щось у митних базах даних!

P.P.S.: Чекаємо на прийняті радикальні, але законні управлінські та кадрові рішення відповідними суб’єктами владних повноважень!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.